Docksurfing är en tjänst som anspelar på den mer väletablerade tjänsten Couchsurfing. Denna tjänst går ut på att man registrerar sig som medlem i deras nätverk, och därefter kan bo kortare vistelser hos de andra medlemmarna i nätverket (efter överenskommelse, så klart). I gengäld får man också erbjuda sitt eget hem (sin egen soffa) åt resande som besöker ens hemstad. Det ska med andra ord fungera som ett billigt sätt att resa och upptäcka nya kulturer. Både som värd och som gäst får man ju ta del av olika kulturer, och att couchsurfa är därför ett bra alternativ till hotell både för att spara pengar och för att resa på ett mer medvetet sätt.

Docksurfing, som alltså inspirerats av denna modell, innebär istället att båtägare hyr ut sina båtar när de ligger i hamn, så att gäster kan hyra dem som boende under kortare perioder. På samma sätt som man kan låna någons soffa kan man med andra ord låna (hyra) någons båt för att ha ett annorlunda och billigare boende när man är på semester.

Detta kan sägas vara ett tydligt exempel på en win-win-situation, då båtägarna kan få in en slant för sina båtar när de står oanvända, och besökande gäster kan få ett unikt och billigt boende. Det är särskilt positivt under de perioder då det anordnas stora evenemang i städerna, då det kan vara svårt att överhuvudtaget hitta boende. Då är det en utmärkt idé att utnyttja de tusentals fritidsbåtar som står tomma i hamnar och kanaler. För att vistas på en båt som är förtöjd behövs ju inget förarbevis eller sjövana, bara lite sunt förnuft.

En fördel med att semestra på detta sätt är ju att man får ett smakprov av båtlivet, utan att behöva ta steget fullt ut och köpa en båt. Det kan med andra ord vara ett bra sätt att ta redan på om man verkligen passar för båtlivet, och om man bör investera i en båt, utan att ”binda fast sig” – en båt kan ju vara svår att sälja när man väl har köpt den, och kan sjunka i värde. Samma sak kan sägas om bilar, och det kanske är därför som det blir allt mer populärt att privatleasa sin bil istället för att köpa den. Om du vill läsa mer om vad det innebär att privatleasa bil, och vilka fördelar det medför, ska du gå in på Hyundai.se. En fördel är i varje fall att du kan prova på livet som bilägare, innan du köper bil – precis som docksurfare gör med båtar.

Det finns också potential för denna boendeform att växa. I en enkätundersökning bland svenska båtägare som genomfördes 2016 svarade nämligen 40 procent att de skulle kunna tänka sig att hyra ut sin båt. Hela 62 procent av dessa kunde dessutom tänka sig att flytta sin båt till en mer attraktiv hamn, för att underlätta för uthyrning. Dessa båtägare var mer eller mindre jämnt fördelade på ostkusten och västkusten, och ville i genomsnitt ha 1 000 kronor per dygn för att hyra ut en båt med plats för fyra personer – ett rimligt alternativ till hotellrum, med andra ord.