Ute på havet kan man vara antingen i arbetslivet eller på fritiden. Man kan vara ute med en mindre båt bara några timmar eller dagar. Är det arbete som gäller kan man vara på sjön under flera veckor eller rent av månader. Att bo på en båt kan vara lite utmanande, speciellt när man är van vid dagens bekvämligheter. Om man befinner sig på ett riktigt stort skepp finns dock det mesta, allt från pool till vattenspolande toaletter.

Tandvård ute på havet

Mitt ute på havet finns det inga tandläkare att tillgå. Det gäller alltså att man tar hand om sina tänder. Om man trots allt får tandvärk kan man behöva behandla den med receptfria läkemedel, eller rent av gå i land när det går. Om man använder tandvårdsprodukter från företaget https://www.sunstargum.com/se/ kan man minska risken att få tandvärk eller karies. Bland de produkter man alltid bör ha med sig på båten finns tandborste, tandtråd och munskölj. På apoteket finns också tandlagning som kan användas för att laga hål tillfälligt.

Att hålla rent på båten

Det är inte bara munhygienen man bör ha koll på ute till havs. Man behöver också hålla rent på båten. På större skepp finns det ofta städpersonal men om det är en liten fritidsbåt får man göra rent på egen hand. Det kan vara klokt att städa med bara vatten i den mån det går. På så sätt kan man bara hälla ut vattnet i havet. Använder man rengöringsmedel får man hälla vattnet i båtens eventuella toalett så länge. Trasor av mikrofiber är också bra att använda. De fungerar helt torra. När det gäller städning av toalett med mera kan det vara klokt att städa det när man ligger vid kaj.

Möjligheten att sköta personlig hygien

I små fritidsbåtar finns det ofta inte dusch, och ibland inte ens rinnande vatten. Vid fint väder kan man dock bada i havet eller i en sjö utan problem. Man kan också använda en mild tvål i liten mängd utan att det är skadligt. Om man ska vara ute till havs en längre tid är det viktigt att sköta hygienen, annars finns det risk att man blir sjuk, eller att man börjar lukta illa. Rör det sig bara om någon dags vistelse är det kanske inte lika viktigt att ha tvättmöjligheter. Även våtservetter är guld värda att ha ute på båten. Dock får man tänka på att de ger en del extra avfall.

Sopor och annat avfall

På små båtar finns det sällan plats till massor av sopor. Att slänga skräp i vattnet är dock inte lämpligt. Det kan vara klokt att planera sin rutt så att man då och då kommer in till land. Då är det läge att tömma toaletter, slänga skräp och att handla proviant inför den fortsatta resan.