Stockholms skärgård är unik och värd att upptäcka även för dig som inte har egen båt. Med båtluffarkort kan alla uppleva skönheten med släta klippor, vindspiskade kobbar och solnedgångar ackompanjerade av ljudet från kluckande vatten. Stockholms skärgård erbjuder sina besökare allt från stillsamma sköna naturupplevelser till livligt nattliv på någon av de välbesökta skärgårdskrogarna.

Fördelen med att besöka skärgården är att det inte behöver vara dyrt. Det här är ett äventyr som alla kan ha råd med under semestern och som lätt blir en fantastisk upplevelse för hela familjen. Stockholms skärgård har en väldig massa öar, runt 30 000 medräknat kobbar och skär. Skärgården sträcker sig från norr till söder så det gäller att hitta de bästa öarna som passar den upplevelse som du önskar. Skärgården erbjuder både stockholmaren, besökaren och turisten nästan allt. Den som önskar en fin skärgårdssemester bör fundera på Sandhamn. Önskas en dagsutflykt är Grinda eller Fjäderholma perfekt. Fjärdlång är utmärkt för barnfamiljer och Vaxholm är en populär destination med en maffig berömd fästning och fina badplatser.

Att ta sig runt skärgården har gjorts enkelt även för dig som inte har egen båt. Vad som tidigare endast båtägare kunde njuta av, lummiga vikar och vilda kobbar, är nu till stor del också tillgängligt för dig utan båt. En båtluff är en spännande och prisvänlig semester för alla, även för dig som gillar friluftsliv men har liten budget. Allt du behöver är Waxholmsbolagets 5-dagarsbiljett, ett tält samt bra friluftskläder som du enkelt och smidigt kan hitta hos exempelvis ITAB outdoor. Detta är ett företag som erbjuder ett bra sortiment av friluftskläder i god kvalitet. Sedan är du redo att ge dig ut att upptäcka skärgården och kan under fem dagar åka spontant från ö till ö. För den som föredrar att semestra mer bekvämt finns givetvis flera olika övernattningsalternativ såsom vandrarhem, pensionat, hotell och bed & breakfast.

Det är enkelt och smidigt att ge sig ut i skärgården med skärgårdsbåtarna. De allra flesta skärgårdsbåtar avgår från Stockholm City och besökare kan gärna kombinera skärgårdssemestern med ett par dagar i vår vackra huvudstad. Givetvis kan båtägare ge sig ut i skärgården med sin egen båt under några dagar. Det finns gott om övernattningsmöjligheter för dig som vill uppleva lite lyxigare semester och som inte vill sova i båten. Du kan nyttja någon av de många gästhamnar som ger möjlighet att stanna över natten.

Under sommarsäsongen finns det mycket aktiviteter tillgängliga för intresserade besökare i skärgården. En bra och informativ tidning är Visitskärgården som finns tillgänglig (också på engelska) online för den som är intresserad. Stockholms skärgård är inte bara natur utan ger även en kulturhistorisk resa med vacker arkitektur med ståtliga villor och mysiga små stugor.