När solen värmer är det dags att låsa huset och ta båten ut till sommarboendet. Tanken på lugna dagar där du mest tar det lugnt med en bok eller tidning, lagar lite god mat och ger dig ut på sjön ibland är fantastisk, inte sant? Längtar du efter att påta i jorden och odla egna grönsaker kan det också förgylla dagarna, även om du mest har klippor och berggrund runt huset.

Fördelar med pallkragar

Många skulle nog tyvärr ge upp hoppet om hemmaodling ifall klippor är det som omger sommarhuset, men det finns enkla lösningar även för den mest tuffa miljön. En sådan är pallkragar – odlingslådor som du fyller med jord och annat material för att sedan så och till slut skörda dina egna grönsaker. Pallkragen står på marken, vilket gör att du kan fixa odlingen även om du har berggrund strax under markytan. De är lätta att hantera och med enkla medel kan du även ordna smarta bevattningssystem som gör att dina växter håller sig pigga och fräscha. Det är viktigt att komma ihåg att odling i pallkragar drar mycket mer vatten än om du hade odlat direkt i marken, vilket gör det viktigt att hushålla med det vatten du ger jorden och växterna. För att spara vatten och hindra avdunstningen är det bra att täcka jorden med något organiskt material, ett annat tips är att samla regnvatten.

Pallkragar har en öppen botten, vilket gör dem väldigt flexibla – du kan ställa dem i stort sett var som helst så länge dräneringen fungerar som den ska. Det här odlingssättet passar också de flesta; oavsett om du är nybörjare eller erfaren kan du få väldigt god skörd. Du kan börja väldigt enkelt för att sedan utöka antalet lådor, och med ökad kunskap kommer du också kunna arbeta mer ordentligt med jord, gödsling och annat som gynnar tillväxten av grönsakerna.

Smidig hantering

En annan fördel med pallkragar är att de inte är så stora, vilket gör dem lätthanterliga även om du behöver åka iväg en tid. Med bevattningssystem ser du till att dina odlingar får tillräckligt med vatten, och de är även lätta att skydda, antingen genom att du flyttar dem (om du har dem uppställda på hjul) eller med hjälp av övertäckning. En fiberduk skapar ett mikroklimat som gör att du lätt förlänger odlingssäsongen både på våren och hösten. Det gör att du även förlänger glädjen att jobba med odlingarna och deras utveckling. Trädgårdsodling i alla dess slag är dessutom avkopplande och sänker våra stressnivåer, så om du kan börja förbereda din sådd redan under tidig vår så börjar du även stressa ner tidigare än om du väntar till första semesterdagen. Så längta, förbered och njut av dina egenodlade grönsaker!