Visste du att fysisk träning gör dig till en betydligt bättre seglare? Ett vanligt missförstånd är att segling är en upplevelse som är väldigt avslappnande och rofylld. Visst kan den vara det, men det är också en aktivitet som är fysiskt krävande. Tittar man på seglare på elitnivå är det inte ovanligt att de utför mental såväl som fysisk träning flera gånger i veckan, men vilken typ av träning ska man satsa på och vilken betydelse har det för kroppen?

Vill du bli starkare och mer uthållig på sjön är det fysträning som du ska satsa på. Genom fysträning kan du se till att föra fram båten mycket snabbare, men du minskar också risken för att drabbas av skador. När du seglar kommer du att utsätta din kropp för mycket belastning och därför bör du se kroppen som ditt främsta verktyg. En kropp som är i god kondition tar snabbare beslut och kan hantera alla utmaningar som sjölivet har att erbjuda.

Allsidig träning och ett bra flås är nyckeln

För att din kropp ska bli så stark och uthållig som möjligt är det rekommenderat att träna allsidigt. På så vis får alla olika muskelgrupper möjlighet att aktiveras. Din kropp bör inte hamna i obalans och därför ska både framsida och baksida av kroppen tränas. För att få starkare bål och knän kan du använda dig av gummiband och är det flåset du ska förbättra rekommenderar vi ett bra och högkvalitativt löpband som du kan ha i det egna hemmet. Idag finns det löpband i alla möjliga storlekar och prisklasser att tillgå. Har du inte tillräckligt med utrymme i hemmet kan du med fördel bli medlem på närmaste gym. Här kan du variera hastigheten och motståndet genom att t.ex. gå i uppförsbackar, springa eller jogga.

Träning förebygger skador och ökar rörligheten

Ju längre upp i åren man kommer, desto tröttare och mindre rörlig blir också kroppen. Om du inte håller kroppen i trim finns det risk för att du drabbas av belastningsskador som smärtor i axlar och rygg när du är ute och seglar. För seglare är det även vanligt att baksida lår, bröstrygg och höfter blir lite extra stela. Se därför till att du fokuserar på dessa områden när du utför ditt träningspass.

Både unga och äldre seglare bör se till att träna regelbundet. Det spelar ingen större roll om du bara seglar för skojs skull eller om du tävlar och tränar på elitnivå. För unga seglare är det bra att komma igång tidigt, även om träningen då mer kan ses som en lek och inte blodigaste allvar. Fördelen med detta är att man bygger upp det fysiska försprånget som krävs om man senare i livet vill satsa på eliten.

Fördelar med fysisk träning i samband med segling

  • Din kropp klarar av att segla mycket snabbare
  • Du minskar risken för att drabbas av skador
  • Du ökar och förbättrar din kapacitet
  • Du får ett ökat och stärkt självförtroende
  • Du lär känna din kropp bättre