Är du trött på att ligga och trängas på en överbefolkad badstrand bland massa okända barnfamiljer? Kanske har du någon gång sneglat på en segelbåt som sakta glidit förbi längst horisonten, för att i samma stund inse att du varken har tid eller kunskapen som krävs för att köpa en segelbåt? Då kanske en motorbåt är något för dig! Med en motorbåt gör du dig själv till kapten och har fri tillgång till det stora blå när helst lusten kryper på. Dessutom kan du snabbt och enkelt ta dig från punkt a till b utan att vara beroende av hur vinden ligger. Idag finns det en uppsjö av olika typer av motorbåtar så att du kan matcha dina intressen med båten. Givetvis finns det några saker att tänka på innan du slår till och köper en motorbåt. Det gäller att ha en bra plan för vinterförvaring och om någon olycka skulle inträffa är det viktigt att du är grundligt försäkrad.

Köpa nytt eller begagnat

Två tredjedelar av landets båtägare uppger att de har köpt en begagnad båt. Detta är givetvis inget konstigt då det just nu är en väldigt bra marknad på begagnade båtar. Båtarna behöver heller inte vara särskilt gamla för att priset ska ha gått ner jämfört med en fabriksny modell. Det finns många populära modeller och de tre allra vanligaste bland de svenska båtägarna är idag från Nimbus, Ryds och Hallberg-Rassy. Just dom tre märkena är förknippade med båtar som håller en fantastik kvalitet och har ett yttre som dessutom tilltalar många kunder. Men vilken typ av båt ska just du satsa på? Om du gillar att sola och bada, men inte intresserar dig så mycket för själva resandet kanske en mindre och öppen båt är något för dig. Ett hjälpmedel för dig som snabbt vill komma ut till en trevlig liten ö där du dessutom kan ligga och koppla av helt ostört. Om fart och sport är något som ligger dig nära om hjärtat kanske du istället ska satsa på en båt med en kraftfullare motor.

Håll nere bränslekostnaden

En anledning till att många väljer att inte köpa motorbåt är för att de är kända att kosta en hel del pengar. Utöver försäkringar, båtplats och diverse tillbehör så tillkommer även bränslekostnader. Köper du en stor båt kan du räkna med att driftkostnaden också kommer att bli större, jämfört med en mindre. Idag finns det dock alternativ som ska hjälpa dig att hålla nere kostnaderna, till exempel finns det motorer med bränslesparande dieseloptimering som gör att bränsleförbrukningen blir mer effektiv. Hur mycket bränsle din båt förbrukar beror givetvis också på hur du som förare väljer att köra båten. Undersökningar visar att du kan kapa dina bränslekostnader med upp till 30% bara på sättet du kör. Genom att ta omvägar runt vågen, istället för att möta den rakt framifrån, gör bränsleförbrukningen lägre. Att snabbt komma upp i en hastighet då båten planar gör också underverk för din plånbok. Ser du även till att hålla botten på båten ren och byter till en fyrbladig propeller så kommer din semesterbudget att räcka länge.