1. Shanghai, Kina

Detta är sedan 2010 världens största hamn, dessförinnan var det Singapore som var störst. 2017 satte hamnen rekord i mängden hanterade containers, TEU´s, då kom man upp i 40,2 miljoner enheter. Hamnen ligger i östra Kina mot Stilla havet och hamnen trafikeras dessutom av godstrafik från tre floder. Dessa är; Yangtzefloden – som är den längsta floden i Asien, Huangpu- och Qiantangfloderna. De tre floderna rinner genom både kraftigt industrialiserade områden såväl som produktiva jordbruksområden vilket har lett till kraftig trafik över hamnen i Shanghai.

2. Singapore, Singapore

Hamnen i Singapore är nummer två i världen vad gäller den totala mängden containers. Singapore är däremot fortfarande störst i världen på omlastning av containers mellan fartyg. Singapore ligger i Malackasundet mellan Indiska oceanen och Stilla Havet och blir därmed en bra plats för omlastning mellan fartygen från Europa och Sydostasien. 2017 hanterade hamnen 33,7 miljoner TEU´s.

3. Shenzhen, Kina

Det här är egentligen två hamnområden, det östra och det västra, som separeras av Hong Kong i mitten. 2017 hanterades 25,2 miljoner TEU´s.

4. Ningbo-Zhoushan, Kina

Detta är två hopslagna hamnområden som är nummer fyra i världen vad gäller containertrafik. De är däremot världens största hamn räknat på tonnage. 2015 hanterades nära 890 miljoner ton i hamnen. Hamnen ligger vid Östkinesiska havet nästan mitt på kusten från norr till söder. Genom kanaler har hamnen förbindelse med den mäktiga Yangtzefloden. 2017 hanterades 24,6 miljoner TEU´s.

5. Busan, Sydkorea

Denna hamn ligger på Sydkoreas östkust där Naktongfloden har sitt utlopp i Koreasundet mellan Sydkorea och Japan. 2017 hanterades 21,4 miljoner TEU´s.

6. Hong Kong, Kina

Hamnen i Hong Kong är den enda på listan där faktiskt antalet hanterade containers har minskat under de senaste åren. Hong Kong sitter ju ihop med hamnarna i Shenzhen men redovisas för sig beroende på Hong Kongs speciella status. 2017 hanterades 20,8 miljoner TEU´s.

7. Guangzhou, Kina

Detta är den viktigaste hamnen i Kina vad gäller omlastning av kol och stål. Hamnen är belägen i södra Kina och den är även viktig som exporthamn för bilar. Dongjiang-, Xijiang- och Beijiangfloderna servas alla av denna hamn. 2017 hanterades 20,4 miljoner TEU´s.

8. Qingdao, Kina

Qingdao ligger i norra delen av Kina intill Gula havet. Denna hamn är Kinas viktigaste för järnmalm. 2017 hanterades 18,3 miljoner TEU´s.

9. Dubai, Förenade Arabemiraten

Hamnen i Dubai ligger i södra änden av Persiska viken. 2017 hanterade den 15,4 miljoner TEU´s.

10. Tianjin, Kina

Världens tionde största hamn vad gäller hanterade containers ligger i norra Kina och är den hamn som servar Peking med omnejd. Hamnen tar emot trafik från två floder, Haihefloden och Yongdingfloden, samt från flera viktiga järnvägslinjer. 2017 hanterades 15,2 miljoner TEU´s.

Man ser tydligt att de största hamnarna i världen återfinns i Sydost- eller Östasien. Flertalet i Kina som ju brukar kallas för “världens fabrik” när du vill hitta rätt personal, rekrytering stockholm. Ingen europeisk hamn kom med på listan denna gång men Rotterdam som är Europas största är på plats elva, precis utanför topp-10 i världen. Den största hamnen i Sverige är Göteborg.