Myten säger att sjömän har en kvinna i varje hamn. Stämmer verkligen det?

Ja, enligt många studier och intervjuer är det faktiskt vanligt än idag. Detta omfattar givetvis inte alla, men det är frekvent.

Livet som sjöman är tufft. Det är de flesta överens om. Stämningen kan bli hård och det är en mansdominerad bransch än så länge. Dessutom är det mycket lätt att komma undan med eventuella affärer när man är så långt hemifrån. Förr ansågs sjölivet som något äventyrligt eftersom man såg så många spännande platser som ännu var relativt outforskade. Idag är det inte lika mycket äventyr utan präglas mycket av organisation och av att hålla deadlines. Dessutom så är arbetarnas rättigheter mycket bättre nu än förut. Tiden man jobbar får man tillbaka med lika mycket ledighet sedan och detta gör att man kan ha ett någorlunda fungerande familjeliv ändå. Förr i tiden kunde sjömän vara ute flera år i sträck och vem kunde ha en fast relation då?

Man kan också förstå att livet utan sexualitet i en ensam hytt utan partner i flera månader kan tära på vem som helst och detta gjorde att man köpte sex när man la till i hamnarna. Det förekommer än idag.