Alla som levde på 90-talet känner förmodligen till tv-serien Rederiet med dess intriger och nöjen. Här ska vi lista några verkliga rederier i Sverige.

Stena Line

Ett av världens största rederier är Stena Line som både transporterar gods och passagerare. Färjorna går numera till Polen, Storbritannien, Irland, Norge, Tyskland och Nederländerna. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

Atlantic Container Line

Precis som det låter, transporterar man gods mellan Europa och Nordamerika i containrar. Det handlar också om fordon och speciella laster. Rederiet har funnits sedan 60-talet och är amerikanskt. Det svenska dotterbolaget heter Atlantic Container Line Sweden.

Cool Carriers

Detta rederi är svenskt och transporterar livsmedel och annat gods som kräver nedkylning under frakten. Därav namnet Cool Carriers. Precis som i exemplet ovan, är Cool Carriers ett dotterbolag till ett brittiskt-ryskt rederi vid namn Baltic Refers Agency. Dotterbolagets kontor är dock beläget i Stockholm men man har flera representationskontor ute i världen. Cool Carriers har ca 30 fartyg som åker omkring på världens hav.

HH-Ferries

Detta rederi tillhandahåller de färjor som går i skytteltrafik mellan Helsingborg-Helsingör. Sedan 2015 ägs de av rederigruppen EDIF. Den största konkurrenten var fram till 2009 Scandlines, innan man slog ihop de båda bolagen.