Vem har då och då inte drömt om att ta tjänstledigt ett år (eller gå i tidig pension), köpa en segelbåt och åka iväg till varmare breddgrader? Att leva ombord på en segelbåt, med friheten att utforska Greklands alla öar eller den spanska solkusten, är ett drömliv som kan bli verklighet om man verkligen vill. Men för att allt ska gå smidigt på båtresan bör man ha vissa saker i åtanke.

En sak som kan vara viktig att ordna innan man åker iväg är till exempel att upprätta en ”bas” på land. Om man planerar att verkligen vara på resande fot i båt i ett år eller mer, kommer man förr eller senare att tröttna på livet ombord, och vilja stanna en längre period på land. Att bo på hotell under dessa perioder kan bli dyrt, och om man planerar att fortsätta semestra i Medelhavet när ens båtliv är över kan det därför vara värt investeringen att köpa en bostad i något av medelhavsländerna. På Mowido.se hittar du allt från lägenheter och bungalows till villor med egen pool, så att du kan hitta en boendeform i solen som passar din livsstil. Klicka här för att läsa mer.

En annan sak som är viktig att ha koll på innan man kastar loss är de regler som gäller när man åker in i ett annat lands vatten; man är inte så fri att komma och gå som man skulle kunna tro, inte ens inom EU. Det krävs till exempel att man har en lista över alla som befinner sig ombord, en så kallad ”besättningslista”. De exakta reglerna kan variera från land till land, men i exempelvis Grekland måste man anmäla sig till deras hamnpolis när man lägger an i den första hamnen i landet, och få denna lista godkänd. Ofta vill de då även veta information om ens nästa anhalt, och man kan få betala en avgift för att få ”segeltillstånd”. Dessa regler syftar bland annat till att minska risken för människosmuggling. Om man tycker att det blir omständligt kan man välja att segla i en båt som är under 10 meter lång, eftersom anmälningsplikten inte gäller dessa. Hur man gör beror helt enkelt på om man prioriterar bostadsyta ombord eller att slippa byråkratin.

Ytterligare något som är viktigt att förbereda innan man ger sig iväg är att planera en rutt. Även om poängen med att segla på detta sätt ju är att man spontant ska kunna åka dit man känner för, och det dessutom är svårt att planera en rutt för ett år framåt, finns det många fördelar med att läsa på om de hamnar man absolut vill lägga till vid, och de vatten som verkar passa ens egen seglarnivå. Bland de grekiska öarna kan svårighetsgraden nämligen variera stort mellan exempelvis Joniska havet, som passar alla nivåer, och vattnet kring Rhodos, som kräver mer en mer erfaren seglare. Genom att läsa på om detta får man ett hum om sin resa, som vilken väg man ska ta och i vilken ordning man ska ta hamnarna.

När det gäller vägen ner till Medelhavet är ett alternativ att åka via kanalerna i Europa, något som kan bli en upplevelse i sig. Det finns flera fördelar med denna väg, då man kan stanna var man vill, hyra en bil och göra en utflykt (eller ta cykeln om man har en med sig). På det sättet kan man se stora delar av den europeiska kontinenten på väg ned till Medelhavet.